Ne îmbolnăvim și îmbătrânim prematur din cauza LOR

Știai că în viaţa noastră există "duşmani de temut" care ne sabotează tinereţea şi sănătatea organismului? Ei sunt cei care ne distrug celulele sănătoase, ei ne îmbătrânesc prematur și tot ei cauzează majoritatea bolilor.

Te-ai întrebat vreodată de ce suferim de diverse boli sau de ce ne simţim obosiţi chiar şi atunci când nu am depus un efort fizic foarte mare? Radicalii liberi reprezintă problema. ​

Nu știu câte cunoști tu despre ei, dar radicalii liberi sunt oriunde. Dacă trăiești într-un oraș poluat, nu mănânci foarte sănătos, nu prea faci mișcare și ai o viață stresantă atunci aceștia te afectează și pe tine. Te invit să citeşti cu atenţie acest acest articol pentru că vei înţelege mai bine ce sunt şi cum să lupţi cu ei pentru a-ţi păstra o stare de sănătate cât mai bună.

Probabil că şi tu cunoşti pe cineva care arată cu până la zece ani mai în vârstă. Sau invers, o persoană care arată mult mai tânără pentru acea vârstă biologică. Şi te miri cum unii oameni reuşesc să se menţină tineri şi sănătoşi, iar alţii îmbătrânesc şi se îmbolnăvesc prematur.

Nu, nu toţi suntem norocoşi, puţini dintre noi moştenim un bagaj genetic foarte bun. Stilul nostru de viaţă şi voinţa de a avea un corp sănătos care să îmbătrânească frumos contează mult mai mult. 

O parte dintre noi acceptăm că bătrâneţea este un lucru ce stă în legea firii, şi tot firesc ni se pare să acceptăm şi bolile care vin odată cu înaintarea în vârstă. Totuşi, acum când ştiinţa a evoluat, oamenii încearcă să înţeleagă şi să găsească soluţii pentru o stare de sănătate cât mai bună, şi pentru o viaţă cât mai lungă.

Într-adevăr, medicii au arătat că îmbătrânirea nu este un proces cronologic cauzat de trecerea timpului, ci mai degrabă un proces biologic determinat de acţiunea radicalilor liberi în organism care atacă celule, ţesuturile şi funcţiile vitale ale corpului. 
Teoria radicalilor liberi în procesul de îmbătrânire a însemnat un mare pas în ştiinţa medicală. Cercetătorii au arătat că îmbătrânirea este efectul degenerării celulare produsă de atacului radicalilor liberi.

În 1930 un grup de chimişti britanici s-a ocupat de studiul radicalilor liberi, iar mai târziu acest studiu a fost dezvoltat de Dr. Denham Harman care a observat că speciile reactive care degradează materia organică fără viaţă o pot distruge în acelaşi fel şi pe cea vie.

Ulterior s-a ajuns la concluzia că radicalii liberi sunt responsabili atât de îmbătrânire, cât şi de numeroase maladii. Un singur radical liber dă naştere, prin acţiunea sa, altor radicali liberi, provocând o reacţie în lanţ numită oxidare.

Doctorul Harman a trăit 98 de ani şi a descris activitatea radicalilor liberi ca pe un fel de „iradiere internă”. El arăta că celule sănătoase sunt atacate şi distruse fără cruţare de radicalii liberi care produc diverse simptome atribuite în mod normal procesului de îmbătrânire. 
Zbârcirea pielii, petele pigmentare, cataractă, artrită, bolile de inimă, glaucomul, boala Alzheimer, pierderea memoriei, apoplexie, senilitate, cancer şi alte stări degenerative sunt câteva exemple.

Dacă vorbim despre îmbătrânirea tenului, radicalii liberi atacă şi modifică structura normală a pielii, apoi apar ridurile mai fine sau mai profunde, aspectul tenului devine neuniform prin pierderea fermităţii şi elasticităţii cutanate.

Pe înţelesul tuturor, din punct de vedere chimic, aceşti duşmani ai celulelor noastre sunt atomi (sau un grup de atomi) instabili şi foarte reactivi.

Aceste substanţe chimice conţin electroni impari şi încearcă mereu să devină stabile atacând moleculele şi ducând la distrugerea celulară.

Radicalul liber smulge un electron dintr-o moleculă vecină, ducând la transformarea respectivei molecule într-un radical liber la rândul ei.

Noul radical liber smulge un electron din următoarea moleculă, apărând o reacție chimică în lanț de producere a radicalilor. Moleculele vor suferi o modificare şi nu vor mai putea funcţiona, iar asta duce la distrugerea celulei care o conţine şi mai departe a ţesuturilor.

În corpul uman, există o varietate de molecule care sunt mai sensibile la atacurile radicalilor liberi decât altele. Acestea includ lipide, proteine, ADN, ARN, membrane celulare, vitamine, enzime și carbohidrați.

Suntem fiinţe aerobe, oxigenul este un element indispensabil vieții.
Însă în corpul omului, oxigenul are şi puterea să distrugă, nu doar să creeze.
La fiecare respiraţie generam radicali liberi. Când celulele folosesc oxigenul pentru a genera energie se formează radicalii liberi drept consecință a producției de ATP (adenozin trifosfat) de către mitocondrii. Procesul se numeşte respiraţia mitocondrială.

Radicalii liberi provin atât din exterior, din aerul pe care îl respirăm cât şi din alte surse, asa cum ai vazut in imaginea de la inceputul articolului, dar si din interiorul organismului nostru, produşi prin metabolismul celular normal.

Îţi prezint mai jos câteva de surse externe de radicali liberi:

- radiații ionizante, prin expunerea pielii
- diferite tipuri de medicamentele (gentamicina, bleomicina, ciclosporina, tacrolimus)
- ingestia de metale grele sau de tranziție (Cadmiu, Mercur, Plumb, Fier)
- solvenții industriali
- fumatul, ierbicidele, pesticidele
- timpul petrecut în faţa ecranului televizorului sau computerului
- excesul de băuturi tari
- consumul unor tipuri de grăsimi nesaturate
- mâncarea fast-food
- alimentele prăjite şi afumate
- temperaturile extreme, foarte înalte sau foarte joase
- stresul cronic şi emoţiile negative
- toxinele din produsele de îngrijire a casei

Dar radicalii liberi provin şi din interiorul corpului, ca urmare a metabolismului celular:

- produs secundar al respirației celulare (prezența compușilor ciclului redox)
- sintetizați în granule enzimatice: celulele fagocitice, neutrofilele și macrofagele (oxidaza, mieloperoxidaza)
- mitocondriile (lanțul de transport electronic), peroxizomii (diferite oxidaze)
- reticulul endoplasmic (citocromii P450 și b5)
- citosolul (oxidoreductazele xantinei, metalele de tranziție - Fe, Cu - auto-oxidarea moleculelor mici (riboflavina)
- membrana celulară (NADPH oxidaza, ciclo-oxigenaza, lipoxigenaza.

De-a lungul timpului interesul pentru radicalii liberi şi noile procese tehnologice au dus cercetările biologilor mai departe. Studiile la nivel de celulă vin să ne arate ca în lupta contra radicalilor liberi rolul esenţial îl au antioxidanţii.

Despre antioxidanţi se ştia cu multe decenii în urmă, însă studiile ulterioare au venit să demonstreze tot mai mult beneficiile miracolului antioxidant, aşa cum se exprima doctorul Lester Packer în cartea "Miracolul antioxidant".

"Ce aţi zice dacă aş afirma că exista o pilulă care vă mentine inima puternică, mintea ascuţită şi corpul tânar până la şaptezeci, optzeci, nouăzeci de ani şi chiar mai mult de atât?

Sau dacă v-aş spune că există o pilulă care vă prelungeşte viaţa şi vă îmbunătăţeşte viaţa sexuală? Dar dacă v- aş spune că există o pilulă care previne cancerul? Ce aţi mai zice de o pastilă care vă păstrează pielea elastică şi fără riduri?" spunea dr. Lester Parker în cartea sa, referindu-se la suplimentele cu antioxidanţi.

Dr. Parker ne arată că antioxidanţii lucrează în organism pentru a ne menţine sănătatea şi vigoarea corpului, protejându-ne de răul produs de radicalii liberi.

Rolul antioxidanţilor în organismul nostru este profund.

Oamenii de ştiintă ne arată că radicalii liberi sunt factorii cauzatori în aproape toate bolile cunoscute, de la boli de inimă la artrită, cancer sau cataracta.
Radicalii liberi sunt o veşnică ameninţare la adresa sănătăţii noastre, de aceea nu trebuie subestimaţi, ci trebuie să contracarăm efectul lor cu ajutorul antioxidanţilor.

Mai jos poţi vedea cum acţionează antioxidanţii împotriva efectelor radicalilor liberi.

Prin controlarea radicalilor liberi, antioxidanţi prin rolul lor miraculos pot face diferenţa dintre viaţă şi moarte, pot determina repeziciunea şi modul în care îmbătrânim, spunea doctorul Parker.

Foarte multe experimente ştiinţifice demonstrează că aceia dintre noi care mănâncă o dietă bogată în antioxidanţi şi iau suplimentar antioxianti, trăiesc mai mult şi mai sănătos.

De-a lungul vieţii sale, Dr. Lester Parker, al cărui nume a devenit atât de strâns legat de studiul antioxidanţilor, a studiat antioxidanţi şi demonstrează că ei sunt soluţia pentru a trăi mai mult şi mai bine, în organisme sănătoase, puternice şi viguroase, cu minţi vii şi memorie intactă.

"Antioxidanţi sunt motivul pentru care mă trezesc în fiecare dimineaţă şi merg la laboratorul Universităţi din California, la Berkeley.

Antioxidanţi sunt motivul pentru care călătoresc în lume să particip la conferinţe ştiinţifice. Antioxidanţi sunt motivul pentru care am scris sute de articole ştiinţifice şi, acum, această carte.

Antioxidanţi sunt motivul pentru care acum, la vârsta mea, nu am nici un fel de planuri ca să încetinesc acest ritm."

Aşadar, oxigenul este o sabie cu două tăişuri. Pe de o parte, curată, oxigenează şi purifica, pe de altă parte este generator de radicali liberi. Ne metabolizam hrana amestecând nutrimentele cu oxigen, care contribuie la descompunerea lor, dar combinaţia da naştere radicalilor liberi care vatămă tot în calea lor.
Dr. Andrew Weil a comparat procesul cu o tornadă care mătura totul în calea ei, o reacţie în lanţ de distrugeri celulare asociată cu îmbătrânirea şi bolile din organism.

Până acum ai aflat că duşmanul cel mai înverşunat al sănătăţii tale este acest atom impar, celibatar, numit radical liber.
În articolul următor vei afla cum poţi să contracarezi efectul acestuia şi cum poţi preveni majoritatea bolilor prin puterea antioxidanţilor.

Lasaţi adresa de email mai jos dacă vrei să primeşti un email când următorul articol va fi postat pe site, cat si alte informatii valoroase care sa te asiste sa traiesti un stil de viata cat mai sanatos.

Iar între timp, dacă vrei să afli mai multe detalii despre Nanoxyn Alpha, probabil cel mai puternic antioxidant natural, da click aici.


P.S. Nu tine aceste informatii doar pentru tine! Daca ti-a placut ce ai citit si vrei sa afle si pritenii tai dai share la acest articol pentru a-i ajuta si pe ei sa previna bolile si sa se bucure de o viata cat mai sanatoasa.