Știai că în viaţa noastră există “duşmani de temut” care ne sabotează tinereţea şi sănătatea organismului? Ei sunt cei care ne distrug celulele sănătoase, ei ne îmbătrânesc prematur și tot ei cauzează majoritatea bolilor.
Te-ai întrebat vreodată de ce suferim de diverse boli sau de ce ne simţim obosiţi chiar şi atunci când nu am depus un efort fizic foarte mare? Radicalii liberi reprezintă problema.
Nu știu cât cunoști tu despre ei, dar radicalii liberi sunt oriunde. Dacă trăiești într-un oraș poluat, nu mănânci sănătos, nu prea faci mișcare și ai o viață stresantă atunci aceștia te afectează și pe tine.
Ţi-am pregătit o serie de articole din care vei înţelege mai bine ce sunt şi cum să lupţi cu ei pentru a-ți păstra sănătatea într-o lume atât de poluată și plină de chimicale. Şi acum te invităm să îl citeşti cu atenţie pe primul pentru a conştientiza cât de mult ne afectează radicalii liberi şi de ce e important să îi neutralizăm.
Probabil că şi tu cunoşti pe cineva care arată cu până la zece ani mai în vârstă. Sau invers, o persoană care arată mult mai tânără pentru acea vârstă biologică. Şi te miri cum unii oameni reuşesc să se menţină tineri şi sănătoşi, iar alţii se îmbolnăvesc şi îmbătrânesc prematur.
Nu, nu toţi suntem norocoşi, puţini dintre noi moştenim un bagaj genetic foarte bun. Stilul nostru de viaţă şi voinţa de a avea un corp sănătos care să îmbătrânească frumos contează mult mai mult.
O parte dintre noi acceptăm că bătrâneţea este un lucru ce stă în legea firii, şi tot firesc ni se pare să acceptăm şi bolile care vin odată cu înaintarea în vârstă. Totuşi, acum când ştiinţa a evoluat, oamenii încearcă să înţeleagă şi să găsească soluţii pentru o stare de sănătate cât mai bună şi pentru o viaţă cât mai lungă.
Într-adevăr, medicii au arătat că îmbătrânirea nu este un proces cronologic cauzat de trecerea timpului, ci mai degrabă un proces biologic determinat de acţiunea radicalilor liberi în organism care atacă celulele, ţesuturile şi funcţiile vitale ale corpului. Teoria radicalilor liberi în procesul de îmbătrânire a însemnat un mare pas în ştiinţa medicală. Cercetătorii au arătat că îmbătrânirea este efectul degenerării celulare produsă de atacului radicalilor liberi.
În 1930 un grup de chimişti britanici s-a ocupat de studiul radicalilor liberi, iar mai târziu acest studiu a fost dezvoltat de Dr. Denham Harman care a observat că speciile reactive care degradează materia organică fără viaţă o pot distruge în acelaşi fel şi pe cea vie.
Ulterior s-a ajuns la concluzia că radicalii liberi sunt responsabili atât de îmbătrânire, cât şi de numeroase maladii. Un singur radical liber dă naştere, prin acţiunea sa, altor radicali liberi, provocând o reacţie în lanţ numită oxidare.
Doctorul Harman a trăit 98 de ani şi a descris activitatea radicalilor liberi ca pe un fel de „iradiere internă”. El arăta că celulele sănătoase sunt atacate şi distruse fără cruţare de radicalii liberi care produc diverse simptome atribuite în mod normal procesului de îmbătrânire. Zbârcirea pielii, petele pigmentare, cataractă, artrită, bolile de inimă, glaucomul, boala Alzheimer, pierderea memoriei, apoplexie, senilitate, cancer şi alte stări degenerative sunt câteva exemple.
Dacă vorbim despre îmbătrânirea tenului, radicalii liberi atacă şi modifică structura normală a pielii, apoi apar ridurile mai fine sau mai profunde, iar aspectul tenului devine neuniform prin pierderea fermităţii şi elasticităţii cutanate.
Pe înţelesul tuturor, din punct de vedere chimic, aceşti duşmani ai celulelor noastre sunt atomi (sau un grup de atomi) instabili şi foarte reactivi.
Aceste substanţe chimice conţin electroni impari şi încearcă mereu să devină stabile atacând moleculele şi ducând la distrugerea celulară.
Radicalul liber smulge un electron dintr-o moleculă vecină, ducând la transformarea respectivei molecule într-un radical liber la rândul ei.
Noul radical liber smulge un electron din următoarea moleculă, apărând astfel o reacție chimică în lanț de producere a radicalilor. Moleculele vor suferi o modificare şi nu vor mai putea funcţiona, iar asta duce la distrugerea celulei care o conţine, şi, mai departe a ţesuturilor.
În corpul uman, există o varietate de molecule care sunt mai sensibile la atacurile radicalilor liberi decât altele. Acestea includ lipide, proteine, ADN, ARN, membrane celulare, vitamine, enzime și carbohidrați.
Suntem fiinţe aerobe, oxigenul este un element indispensabil vieții. Însă în corpul omului, oxigenul are şi puterea să distrugă, nu doar să creeze. La fiecare respiraţie generăm radicali liberi. Când celulele folosesc oxigenul pentru a genera energie se formează radicalii liberi drept consecință a producției de ATP (adenozin trifosfat) de către mitocondrii. Procesul se numeşte respiraţia mitocondrială.
Radicalii liberi provin atât din exterior, din aerul pe care îl respirăm cât şi din alte surse, asa cum ai vazut în imaginea de la inceputul articolului, dar şi din interiorul organismului nostru, produşi prin metabolismul celular normal. Îţi prezint mai jos câteva surse externe de radicali liberi: – radiații ionizante, prin expunerea pielii– diferite tipuri de medicamentele (gentamicina, bleomicina, ciclosporina, tacrolimus) – ingestia de metale grele sau de tranziție (Cadmiu, Mercur, Plumb, Fier) – solvenții industriali – fumatul, ierbicidele, pesticidele– timpul petrecut în faţa ecranului televizorului sau computerului– excesul de băuturi tari- consumul unor tipuri de grăsimi nesaturate– mâncarea fast-food– alimentele prăjite şi afumate- temperaturile extreme, foarte înalte sau foarte joase– stresul cronic şi emoţiile negative– toxinele din produsele de îngrijire a caseiDar radicalii liberi provin şi din interiorul corpului, ca urmare a metabolismului celular:
– produs secundar al respirației celulare (prezența compușilor ciclului redox) – sintetizați în granule enzimatice: celulele fagocitice, neutrofilele și macrofagele (oxidaza, mieloperoxidaza) – mitocondriile (lanțul de transport electronic), peroxizomii (diferite oxidaze) – reticulul endoplasmic (citocromii P450 și b5) – citosolul (oxidoreductazele xantinei, metalele de tranziție – Fe, Cu – auto-oxidarea moleculelor mici (riboflavina) – membrana celulară (NADPH oxidaza, ciclo-oxigenaza, lipoxigenaza.
De-a lungul timpului interesul pentru radicalii liberi şi noile procese tehnologice au dus cercetările biologilor mai departe. Studiile la nivel de celulă vin să ne arate că în lupta contra radicalilor liberi rolul esenţial îl au antioxidanţii.
Despre antioxidanţi se ştia cu multe decenii în urmă, însă studiile ulterioare au venit să demonstreze tot mai mult beneficiile miracolului antioxidant, aşa cum se exprima doctorul Lester Packer în cartea “Miracolul antioxidant”.
“Ce aţi zice dacă aş afirma că există o pilulă care vă menţine inima puternică, mintea ascuţită şi corpul tânar până la şaptezeci, optzeci, nouăzeci de ani şi chiar mai mult de atât?
Sau dacă v-aş spune că există o pilulă care vă prelungeşte viaţa şi vă îmbunătăţeşte viaţa sexuală? Dar dacă v-aş spune că există o pilulă care previne cancerul? Ce aţi mai zice de o pastilă care vă păstrează pielea elastică şi fără riduri?” spunea dr. Lester Parker în cartea sa, referindu-se la suplimentele cu antioxidanţi.Dr. Parker spunea că antioxidanţii lucrează în organism pentru a ne menţine sănătatea şi vigoarea corpului, protejându-ne de răul produs de radicalii liberi.
Rolul antioxidanţilor în organismul nostru este profund.
Oamenii de ştiintă ne arată că radicalii liberi sunt factorii cauzatori în aproape toate bolile cunoscute, de la boli de inimă la artrită, cancer sau cataracta. Radicalii liberi sunt o veşnică ameninţare la adresa sănătăţii noastre, de aceea nu trebuie subestimaţi, ci trebuie să contracarăm efectul lor cu ajutorul antioxidanţilor.
Mai jos poţi vedea cum acţionează antioxidanţii împotriva efectelor radicalilor liberi.
Prin controlarea radicalilor liberi, antioxidanţii, prin rolul lor miraculos pot face diferenţa dintre viaţă şi moarte, pot determina repeziciunea şi modul în care îmbătrânim, spunea doctorul Parker. Foarte multe experimente ştiinţifice demonstrează că aceia dintre noi care mănâncă o dietă bogată în antioxidanţi şi iau suplimentar antioxidanţi, trăiesc mai mult şi mai sănătos. De-a lungul vieţii sale, Dr. Lester Parker, al cărui nume a devenit atât de strâns legat de studiul antioxidanţilor, a studiat antioxidanţii şi demonstrează că ei sunt soluţia pentru a trăi mai mult şi mai bine, în organisme sănătoase, puternice şi viguroase, cu minţi vii şi memorie intactă. “Antioxidanţii sunt motivul pentru care mă trezesc în fiecare dimineaţă şi merg la laboratorul Universităţii din California, la Berkeley.
Antioxidanţii sunt motivul pentru care călătoresc în lume să particip la conferinţe ştiinţifice. Antioxidanţii sunt motivul pentru care am scris sute de articole ştiinţifice şi, acum, această carte.
Antioxidanţii sunt motivul pentru care acum, la vârsta mea, nu am nici un fel de planuri ca să încetinesc acest ritm.”Aşadar, oxigenul este o sabie cu două tăişuri. Pe de o parte, curăţă, oxigenează şi purifică, pe de altă parte este generator de radicali liberi. Ne metabolizăm hrana amestecând nutrimentele cu oxigen, care contribuie la descompunerea lor, dar combinaţia dă naştere radicalilor liberi care vatămă tot în calea lor. Dr. Andrew Weil a comparat procesul cu o tornadă care mătură totul în calea ei, o reacţie în lanţ de distrugeri celulare asociată cu îmbătrânirea şi bolile din organism. Până acum ai aflat că duşmanul cel mai înverşunat al sănătăţii tale este acest atom impar, celibatar, numit radical liber.În articolele următoare vei afla cum poţi să contracarezi efectul acestuia şi cum poţi preveni majoritatea bolilor prin puterea antioxidanţilor.Lasă-ţi adresa de email mai jos dacă vrei să fii notificat când următorul articol va fi postat pe site, dar si pentru a primi informaţii valoroase despre un stil de viaţă cât mai sănătos. Astfel te vei alătura şi comunităţii Nanoxyn Alpha, grupul oamenilor interesaţi de informaţii utile care să-i ajute să-şi protejeze sănătatea de atacul radicalilor liberi, duşmanii de temut ai stilului nostru de viaţă modern.
Iar între timp, dacă vrei să afli mai multe detalii despre antioxidantul Nanoxyn Alpha, o invenţie 100% românească, obţinut prin combinarea unor suplimente antioxidante naturale cunoscute, sub formă de pudră: extract de vin roşu, extract de seminţe de struguri şi extract de frunze de măslin, dă click aici.
P.S. Nu ţine aceste informaţii doar pentru tine! Dacă ţi-a plăcut ce ai citit şi vrei să afle şi prietenii tăi, dă share la acest articol pentru a-i ajuta şi pe ei să prevină bolile şi să se bucure de o viaţă cât mai sănătoasă.