Despre Fullerene

Fullerenele sunt o formă alotropă a carbonului, molecule și clustere în același timp, cu dimensiuni de ordinul a câțiva nanometri. Ca formă alotropă superioară acestora este diamantul. Celelalte forme alotrope ale carbonului sunt grafenele, grafitul și cărbunele.

Primele fullerene descoperite au fost fullerenele C60, denumite ”buckminsterfullerene” după numele arhitectului american Buckmister Fuller, având structura denumită ”bucky onion”, asemănătoare foilor de ceapă. Are în structură 20 hexagoane și 12 pentagoane, într-o formă de icosahedron trunchiat.

Printre structurile cunoscute pană în prezent de fullerene se numără C60, C70, C76, C78, C80, C84, C90, C100, C120, C140.

După modul de formare al lor, fullerenele sunt de origine minerală-sintetice sau naturale și de origine organică- din camfor. Fullerenele sunt insolubile în apă și solubile limitat în câțiva solvenți organici.

Baza de pornire pentru fullerenele sintetice este carbonul grafit și compușii organici din petrol transformați în arc electric sau prin alte metode aflate încă în cercetări științifice.

O formă naturală de fullerene este cea găsită în shungit, o piatră semiprețioasă cu structură cristalină care conține înglobate fullerene. Înglobarea acestora în structura cristalină îi conferă shungitului caracteristici unice antioxidante.

Cum de fiecare dată când apare un compus nou, cercetarea caută aplicațiile în care fullerenele pot fi utilizate. Astfel, până în prezent fullerenele și-au găsit aplicații în electronică, biomedicină, energie solară, PC, etc. și vor mai urma și altele în urma cercetărilor aflate în curs.

O formă de origine naturală organică de fullerene a fost obținută în România, la firma Acidor Invest SRL, în anul 2008, printr-un proces tehnologic original prin care s-a realizat Cărbune Nanometric Vegetal (denumit NanoSOF) extras din sâmburi uscați de măsline sub formă de pulbere.

Această moleculă inteligentă este compatibilă cu organismul uman și animal și are o capacitate anti-oxidativă totală de 6000 (CAT). Această moleculă are o structură împachetată, după modelul foilor de ceapă, și un conținut de 83,3 % oxigen. Pulberea NanoSOF este de origine 100%.

Pulberea de NanoSOF este captată de celule și purtată în organism, neutralizând radicalii liberi la contactul cu aceștia, blocând crearea în lanț de noi radicali liberi, și se blochează astfel apariția deficitului energetic în celule. Blocând dezvoltarea deficitului energetic la nivel celular, defavorizează și previne astfel apariția semnelor incipiente de boală. Celulele își reiau starea normală de funcționare și funcționalitate în organism.

Cercetările sunt în curs pentru dezvoltare de noi produse cu capacități antioxidante, adjuvante naturale care să poată fi utilizate în ameliorarea diverselor afecțiuni.

Dr.ing. Teodorescu Daniela

Shopping Cart
ro_RO
0
    0
    Coșul tău
    Coșul tău este golÎnapoi în magazin