Despre Antioxidanti și radicalii liberi

toxine

Antioxidantii sunt compusi naturali care protejeaza organismul de pericolul radicalilor liberi. Radicalii liberi sunt atomi sau grupuri de atomi care (daca nu sunt tinuti sub control de antioxidanti) afecteaza celulele, sistemul imunitar si pot duce la diverse boli, precum cele de inima, la cancer sau alte boli degenerative. Radicalii liberi sunt considerati de oamenii de stiinta si o cauza a procesului de imbatranire si de asemenea cauza numeroaselor boli mentale ce apar din cauza numarului prea mare de radicali liberi in raport cu numarul pre mic de antioxidanti.

Radicalii liberi sunt neutralizati de antioxidantii care exista in mod natural in organism. Dintre acesti antioxidanti cei mai importanti sunt reprezentati de patru enzime: superoxid dismutaza (SOD), glutation peroxidaza, catalaza si metionina reductaza, pe care organismul le poate produce in general fara probleme.

Desi multi antioxidanti pot fi obtinuti din alimentatie, cum ar fi fructele proaspete, legumele proaspete, germenii de grau etc., este greu sa obtii o cantitate suficienta din aceste surse incat sa inlaturi in permanenta radicalii liberi creati de mediul poluat. Putem reduce amenintarea radicalilor liberi consumand suplimente de nutrienti-cheie precum NANOXYN. Un nivel ridicat de antioxidanti se pare ca protejeaza in special de cancer.

Conform studiilor din domeniu o celula primeste aproximativ zece mii de atacuri pe zi de la radicalii liberi. Si daca ne gandim ca avem miliarde de cellule, putem vizualiza posibila dimensiune a pericolului. Totusi, antioxidantii fac o treaba admirabila si reusesc sa repare cel putin 99% dintre pagubele produse de radicalii liberi. Insa mica fractiune ce ramane neraparata se acumuleaza de-a lungul anilor si poate ajunge sa distruga cellule si chiar sa scoate din functiune organe intregi. Aceste distrugeri cumulative in timp ale radicalilor liberi constituie o cauza importanta a imbatranirii premature, precum si a tulburarilor si bolilor cornice legate de batranete. Fiecare clipa a existentei noastre este un dans elegant al radicalilor liberi si al antioxidantilor. Cand activitatea radicalilor liberi devine mai intensa decat cea a antioxidantilor, rezultatul este un dezechilibru cunoscut in limbajul stiintific drept “stres oxidativ”.

Radicalii liberi

Radicalul liber este un atom sau un grup de atomi care contine un electron necompensat. Electronii sunt particule incarcate negativ, de obicei perechi pentru o formula chimica stabila. Daca un electron este necompensat, un alt atom se poate combina usor cu el provocand reactii chimice. Deoarece se pot combina atat de usor cu alti atomi sau molecule, radicalii liberi pot produce schimbari dramatice si o multime de daune in organism. Fiecare radical liber poate exista doar o fractiune de secunda, dar raul produs poate fi ireversibil, mai ales pentru celulele inimii, creierului si pentru unele celule ale sistemului imunitar.

Exisata mai multe tipuri de radicali liberi care afecteaza organismul, cei mai cunsocuti fiind derivati ai oxigenului, cum sunt superoxid, hidroxil, peroxid de hidrogen, oxidul nitric etc. Acestia se formeaza prin expunerea la radiatii (inclusive cele solare), la substante chimice toxice care le gasim in fumul de tigara, in aerul poluat si in produsele chimice dar si intern prin diferite procese metabolice, cum ar fi descompunerea moleculelor de grasime stocate pentru folosirea lor ca sursa de energie.Radicalii liberi sunt prezenti in mod normal in numar mic in organism. Procesele chimice din organism produc natural radicali liberi, dar intr-un numar ce poate fi stapanit. Exista in organism si radicali liberi buni, cum ar fi cei produsi de sistemul imunitar pentru a distruge virusurile si bacteriile. Dar daca productia de radicali liberi din organism este prea mare apare degradarea celulelor. Din pacate formarea unui numar mare de radicali liberi stimuleaza eliberarea si mai multor radicali liberi, facand pericolul si mai mare.

Factori care pot duce la un exces de radicali liberi:– Poluantii din mediul inconjurator (gazele de esapament, fumul de tigara etc.– Dieta necorespunzatoare (alimentele prajite in ulei produc un numar mare de radicali liberi);– Expunerea la radiatii solare;– Expunerea la raze X prin radiografiile medicale.

Prin prezenta in organism a unui numar mare de radicali liberi se poate altera materialul genetic al celulelor. Schimbarile in structura unor proteine poate duce la o sinteza gresita a proteinelor, dupa care sistemul imunitar le poate considera substante straine si poate incerca sa le distruga. In afara de distrugerea materialuli genetic, radicalii liberi mai pot distruge si membrana protectoare a unei celule, ducand evident la moartea acestei celule. Dezechilibrul ce rezulta din diferenta dintre numarul de radicali liberi si puterea antioxidanta duce la procesul de imbatranire.

Shopping Cart
ro_RO
0
    0
    Coșul tău
    Coșul tău este golÎnapoi în magazin